Skötsel

Om man sköter sina kläder håller de sig fräscha länge. Det är en bra investering. Nedan följer en rekommendation kring hur kläder i allmänhet ska skötas.

Häng upp kläderna på galge. Det finns olika typer av galgar, till exempel kjol- eller byxhängare. En bred mjukt rundad galge passar bra till mjuka plagg av trikå. Vädra kläderna, häng ut i friska luften innan det blir dags att hänga in dem i garderoben. Stryk aldrig solkiga kläder. Då pressar man bara in damm och smuts i tyget.

Läs skötselråden

Skötselråden med symbolerna som alltid ska finnas inuti plagget är det naturligtvis viktigt att studera, så att man får ta ställning till hur plagget ska skötas. Etiketten sitter vanligen längst uppe mitt i bak eller i vänster sidsöm i plagget.

När man ska tvätta

Tvätta inte i onödan, det sliter både på kläderna och miljön. Smutsa heller inte ner plaggen alltför mycket, då blir de svårare att få rena och man måste ta till hårdare tvättmetoder, vilket också sliter hårt på kläder och miljö. Innan man slänger sina kläder i tvättmaskinen ska man titta på skötselråden. Blixtlås och kardborrband ska stängas före tvätt. Låt aldrig plagg ligga i blöt! Kulörta plagg som är märkta med maskintvätt 40 °C eller 60 °C riskerar att fälla om man tvättar dem för hand, så undvik handtvätt.

Använd nätpåse som är avsedd att lägga småtvätt i, till exempel behå och nylonstrumpor. Sådana småplagg snor annars in sig i den övriga tvätten och strumporna kan bli skadade.

Följ alltid skötselråden, annars kan du inte gå tillbaka till tillverkaren och reklamera plagget om det uppstår något fel.

Tvätta plagg med fyllning

Dun- och polyesterfyllda kläder går utmärkt att tvätta i maskin. Se skötselråd inuti plagget. Det viktiga är torktumlingen som för dunplagg helst ska utföras tillsammans med några tennisbollar eller en gymnastiksko. Att torka i ett torkskåp går också bra, eller utomhus en varm sommardag. Vänd, skaka och puffa upp plagget under hela torkningsproceduren. Plagget bör vara torrt inom 24 timmar, annars finns det risk för att det börjar mögla.

När man ska stryka

Till strykning behöver man förutom strykjärn ett strykbräde, stänkflaska (blomspruta), pressduk och kanske ett ärmbräde. Det finns två typer av strykjärn: vanliga strykjärn och ångstrykjärn. Idag är ångstrykjärn vanligast och det har hål och skåror på stryksulan där ångan kommer ut när man stryker.

Stryktemperatur anges på termostatreglaget med punkter och/eller fibernamn. Med ångstrykjärn kan man ibland använda en något högre temperatur om man har mycket ånga. Var försiktig och använd först lägre temperatur vid tveksamhet då vissa material kan smälta och förstöras vid för hög värme.

  • • Polyamid (Nylon), Akryl 110°C / Låg värme
  • •• Ull, Polyester 150°C / Medelhög värme
  • ••• Bomull, Lin, Viskos 200°C / Hög värme

Stryker man med ångstrykjärn behöver man sällan stänka i förväg, men riktigt svårstrukna material måste stänkas och för hårdpressning behövs en fuktad pressduk. Tänk på att ett ångstrykjärn alltid ska tömmas efter avslutad strykning eftersom det torkar på eftervärmen. I annat fall finns det risk för rost, kalkbildningar och missfärgning.

Rengöring

Om man nu råkat stryka med fel temperatur och det fastnat något kladd från tyget på stryksulan gör man rent med vatten och handdiskmedel medan järnet är varmt. Misslyckas detta kan man försiktigt föra en bit tvålull fram och åter (inte runt). Obs! använd inte tvålull på belagda stryksulor.

Underlag

Strykbrädet bör stå stadigt, vara lätthanterligt och ställbart i olika arbetshöjder. En avställningsyta för järnet bör finnas. Armbrädet ska helst vara fristående så att det kan flyttas. Det ska ha friarm så att det går att trä på en arm. Armbräda som kläms fast på strykbrädet är inte tillräckligt stadig.

Stryka skjorta

När man ska stryka till exempel en skjorta eller blus, är det viktigt i vilken ände man börjar. Om man då börjar med framstyckena kan man nästan vara säker på att de blivit skrynkliga igen sedan man strukit allt det andra. Man stryker i följande ordning: börja med ena manschetten, sedan armen. Fortsätt med andra manschetten och armen. Stryk sedan kragen, oket och hela ryggstycket. Sist kommer turen till framstyckena.

Förvaring av kläder

Det är bra att vädra, skaka och borsta sina kläder emellanåt. Dela upp garderoben i använda och oanvända kläder och håll koll på att ingenting får hänga smutsigt och använt någon längre tid. Skadedjur tycker bäst om päls och ull men även andra textilier duger. De älskar matfläckar och fläckar från kroppen.

Kläder som skall förvaras under någon längre tid måste absolut vara rena innan de stoppas i kartong eller plastpåse. Kläder som man måste förvara på vinden ska man helst ha hängande, inte liggande. Häng in i en tjock plastpåse och knyt om hårt, häng sedan in plastpåsen i en garderob.

En bukett malört eller lavendel är ett gammalt recept mot skadedjur i garderoben, dessutom luktar det gott!